Wiki Loves Heritage

Deelt uw organisatie al content via Wikipedia en/of Wikimedia?

Met Wiki Loves Heritage wil de Vlaamse overheid samen met Wikimedia België en PACKED de online aanwezigheid en zichtbaarheid van het erfgoed in Vlaanderen verhogen. Door in te zetten op open platformen zoals Wikipedia en Wikimedia Commons verhoogt ook de participatie en het hergebruik.

 

De erfgoedbeheerders en -organisaties willen we stimuleren om:

  • hun deuren open te zetten voor de erfgoedgemeenschappen, vrijwilligers, fotografen en Wikipedianen om het hen mogelijk te maken het erfgoed en de erfgoedzorg digitaal te ontsluiten en content te creëren;

  • zelf - zowel korte als lange termijn – samen te werken met Wikipedia en Wikimedia en/of PACKED

Zin om een project op poten te zetten? Contacteer dan Romaine van Wikimedia België via romaine@wikimedia.be en Sam Donvil van PACKED via sam@packed.be

Samen zorgen we ervoor dat het erfgoed in Vlaanderen meer zichtbaar wordt!

 

 

 

 

Michiel Hendryckx: "Deel foto's op Wikipedia"

Laad je foto's op via https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_from_Wiki_Loves_Heritage_Belgium_in_2018 en maak het erfgoed in Vlaanderen zo wereldwijd bekend!

 

Verhoog mee de online aanwezigheid en zichtbaarheid van het erfgoed in Vlaanderen

Met Wiki Loves Heritage wil de Vlaamse overheid samen met Wikimedia België de online aanwezigheid en zichtbaarheid van het erfgoed in Vlaanderen verhogen. Door in te zetten op open platformen zoals Wikipedia en Wikimedia Commons verhoogt ook de participatie en het hergebruik.

Wiki Loves Heritage nodigt erfgoedbeheerders en -organisaties, erfgoedgemeenschappen en -liefhebbers, fotografen en Wikipedianen uit om samen het erfgoed en de erfgoedzorg online te ontsluiten.

Om ons initiatief kracht bij te zetten, koppelen we aan het project een fotowedstrijd

 

Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois en Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz lanceren het initiatief Wiki Loves Heritage.

Minister-president Geert Bourgeois: "Om meer draagvlak en liefde voor ons erfgoed te creëren moeten we het ook meer in de kijker zetten.We doen er alles aan om een kwaliteitsvol erfgoedbeheer uit te bouwen met een groot maatschappelijk draagvlak. Op die manier kunnen ook toekomstige generaties Vlamingen blijven genieten van ons rijke Vlaamse verleden.”

Minister Sven Gatz: “Door in te zetten op open platformen zoals Wikipedia en Wikimedia Commons verhoogt het hergebruik. Iedereen kan de informatie en beelden gebruiken, aanpassen en verder verspreiden, op Wikipedia en daarbuiten. Op die manier bereiken we een breed en nieuw publiek en verhogen we de bekendheid van ons erfgoed.”

Lees meer

 

Hoe kan je als vrijwilliger bijdragen aan Wikipedia en Wikimedia?

Over het erfgoed in Vlaanderen is vaak weinig of onvolledige informatie te vinden op Wikipedia. Houd je van erfgoed? Gek op schrijven? Zot van fotografie? Of een beetje van alles?

Dan kan je ons helpen:

  • schrijf of verbeter artikelen op Wikipedia;

  • verrijk Wikipedia door afbeeldingen, geluidsbestanden of video’s onder een vrije licentie te uploaden.

  • doe mee aan onze fotowedstrijd!

 

 Lees meer 

 

Hoe kan je als erfgoedbeheerder, -organisatie of gemeenschap bijdragen aan Wikipedia en Wikimedia?

Als erfgoedorganisatie kan je eigen content uploaden op Wikimedia Commons of je doet beroep op het publiek om je hierbij te helpen. De mogelijkheden zijn talrijk: van het organiseren van een schrijfsessie over de deuren openzetten voor fotografen tot het organiseren van een erfgoedwandeling

Op die manier presenteer je je erfgoed aan een breed en nieuw publiek, meesurfend op het bereik en de impact van een van de bekendste en meest gebruikte websites ter wereld. Vele erfgoedbeheerders wereldwijd werken nu al samen met Wikimedia: van de British Library tot het Tropenmuseum in Amsterdam.

Om ons initiatief kracht bij te zetten, is aan het project een fotowedstrijd gekoppeld. Met de fotowedstrijd willen we erfgoedbeheerders aansporen om fotografen – zowel amateurs als professionals - in hun huizen uit te nodigen. Je kiest zelf hoe je de fotowedstrijd invult: een selectie toegankelijk maken voor fotografen, een fotografieworkshop, een Wikipedia-schrijfsessie, een erfgoedwandeling of -zoektocht, het vrijgeven van content, enz. Kies een formule die past bij de aard van jouw erfgoed. Open de deuren gedurende de hele periode of organiseer een of meer activiteiten onder begeleiding van je staf.

  

Lees meer

 

Fotowedstrijd

Iedereen kan deelnemen door foto's te maken van erfgoed in Vlaanderen. Het doel van de wedstrijd is om de foto's te uploaden in Wikipedia's beeldbank en op die manier de online beschikbaarheid te vergroten. De deelnemende foto's worden onder een vrije licentie geüpload. De vrije licentie zorgt ervoor zodat de beelden gebruikt kunnen worden op Wikipedia en daarbuiten.

De fotowedstrijd loopt van 15 juni 2018 tot 15 november 2018.

 

 Lees meer

 

Organisatie

Wiki Loves Heritage is een initiatief van de Vlaamse overheid en Wikimedia België, in samenwerking met PACKED vzw, in het kader van het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed 2018.

 

Lees meer