Inzoomen op erfgoed!

In het kader van het “Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed” organiseerde de Vlaamse overheid samen met de federale overheid en de andere deelgebieden een fotowedstrijd voor het grote publiek.

Vrijdag 21 september 2018 werden de winnaars bekendgemaakt van de wedstrijd 'Inzoomen op erfgoed'. Tot 15 mei kon iedereen aan de wedstrijd deelnemen, met een foto van wat hij of zij als erfgoed koestert, ongeacht wat voor cultureel erfgoed het is: Europees, onroerend, roerend of immaterieel.

Meer dan 200 mensen namen deel aan de fotowedstrijd en er werden meer dan 800 foto's ingediend, die een blik werpen op ons erfgoed - of het nu een monument, leefgewoonte, archeologische vindplaats, overdag of 's nachtsis.

75 foto's werden geselecteerd door een jury georganiseerd door het Waals Gewest en de Federatie Wallonië-Brussel, 75 foto's door een jury georganiseerd door de Vlaamse overheid, 75 foto's door een jury georganiseerd door Brussel en 25 foto's door een jury georganiseerd door de Duitstalige Gemeenschap. Een Belgische jury koos daaruit de veertig sterkste foto's.

 

Het evenement begon met een concert van Louison Renault en Simon Drachman. Ze speelden als onderdeel van het "Ringing the Bells" -initiatief, waar alle klokken zoudenn klinken van 18.00 uur tot 18.15 uur om de Internationale Dag van de Vrede in heel Europa te vieren.

 

© Ostbelgien 2018
© Ostbelgien 2018

De diversiteit van ons erfgoed is opmerkelijk en wordt duidelijk geïllustreerd door de winnende foto's die zullen tentoongesteld worden op verschillende locaties in België.