Registreer je deelname aan ‘Ringing the bells’ op een interactieve kaart

In heel Europa zullen op 21 september 2018 om 18u de klokken luiden op de Internationale Dag van de Vrede.

 Als Vlaamse overheid willen we dit Duitse initiatief ondersteunen en roepen we alle beheerders en eigenaars van klokken, bellen, beiaarden en carillons in Vlaanderen om hieraan mee te doen. Het luiden van de klokken is symbolisch voor wat we met het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed willen doorgeven en onderstrepen: het belang van solidariteit en van ons rijke erfgoed in Europa. In 2018 herdenken we ook het einde van de Eerste Wereldoorlog en het belang van vrede voor iedereen. Voor de Vlaamse overheid gaat het om waardevol immaterieel cultureel erfgoed.  De rituele handelingen van het manueel klokkenluiden in Vlaanderen en de Vlaamse beiaardcultuur staan beide op de ‘Inventaris Vlaanderen voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed'. De Beiaardcultuur wordt ook door UNESCO erkend als 'best practice' voor de borging van immaterieel erfgoed.

Concreet

Van 18.00 tot 18.15 u. klinken grote en kleine klokken door Europa. Stem binnen je gemeente of stad zeker af zodat het klokkenluiden en het beiaardspel mooi op elkaar aansluiten. Uiteraard kan je als beiaardier langer spelen als je dit wenst. 

Begin je concert met Beethovens Ode aan de vreugde, de Europese Vredeshymne bij uitstek. Om je de mogelijkheid te bieden om een attractief en afwisselend programma uit te bouwen zal de Vlaamse Beiaard Vereniging een aantal vredesliederen en andere aangepaste muziek ter beschikking stellen. Een selectie vredesliederen aangepast voor beiaard vind je vanaf begin september op http://www.beiaard.org/carillonlibrary/

Registreer je deelname

De Duitse initiatiefnemers doen nu een oproep om de deelnemende klokken te registreren. Momenteel doen er al een aantal bekende Duitse klokken mee zoals de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in Berlijn, de Hauptkirche Sankt Michaelis in Hamburg, Nikolaikirche in Leipzig, St. Marien in Flensburg, …

Registreer je deelname op https://sharingheritage.de/en/ringing-bells-across-europe. Je kan er ook foto's, geluiden en verhalen delen. De deelnemende klokken worden getoond op een interactieve kaart.