Activiteiten organiseren en samenwerken met Wikimedia

Erfgoedorganisaties of -beheerders kunnen op verschillende manieren bijdragen aan Wikipedia en Wikimedia Commons, variërend van toestemming geven om foto's van bepaalde objecten te maken, speciale bezoeken en presentaties aan te bieden, tot de organisatie van Wikipedia-schrijfworkshops of erfgoedwandelingen. Ook kunnen specifieke fototrainingen worden georganiseerd in samenwerking met professionele fotografen.

Organisaties en beheerders kiezen zelf welke mogelijkheden ze willen gebruiken en met elkaar combineren om zo te komen tot de werkvorm die het beste past bij hun specifieke context.

De mogelijkheden hieronder zijn door Wikimedia uitgewerkt op basis van succesvolle ervaringen met verschillende soorten organisaties: kunstinstellingen, non-profit organisaties, particuliere collecties enz. en met projecten zoals Wiki Loves Art en Wiki Loves Monuments. De voorgestelde werkvormen zijn gemakkelijk herkenbaar voor het publiek en zijn gemaakt om een breed publiek van erfgoed- en fotografieliefhebbers, studenten en openkennis-liefhebbers aan te trekken. De voorstellen zijn goed toepasbaar voor de fotowedstrijd van Wiki Loves Heritage.

 

By Eveline de Boer (Van Gogh Museum)(CC BY-SA 2.0) via Wikimedia Commons
 

Hoe?

Vrije toegang

Geschikt voor allerlei soorten erfgoedorganisaties. De organisatie stelt een lijst van objecten vast die gefotografeerd mogen worden en vrij zijn van auteursrechten. De erfgoedbeheerder biedt gratis toegang aan fotografen die meedoen aan de wedstrijd (onder bepaalde voorwaarden).

 

Schrijfworkshop

Aanbevolen voor organisaties met een workshopruimte (tafels, stoelen en internet). De deelnemers krijgen een rondleiding of kijk achter de schermen, gevolgd door een schrijfworkshop met een introductie tot Wikipedia en Wikimedia Commons door ervaren Wikipedia-trainers. Tijdens de workshop leren de deelnemers hoe ze artikels kunnen schrijven voor Wikipedia, hoe ze afbeeldingen kunnen uploaden op Wikimedia Commons enz.

 

Speciale presentatie

Geschikt voor allerlei soorten erfgoedbeheerders. De beheerder biedt speciale rondleidingen of presentaties waarvoor deelnemers zich kunnen inschrijven. De presentaties zullen mensen aanmoedigen om meer informatie toe te voegen aan Wikipedia-artikelen en om afbeeldingen te gebruiken. Ook bruikbaar voor privécollecties.

 

Fotografietraining

Geschikt voor allerlei soorten organisaties. De organisatie biedt een specifieke fotografietraining met professionele fotografen en goede apparatuur - statieven, enz. Bijvoorbeeld hoe er het beste foto's genomen kunnen worden van 3D-werken/ details in een schilderij/ oude boeken… Ook geschikt voor privécollecties.

 

Uitzonderlijke toestemming fotografie

Vooral geschikt voor organisaties zoals musea waar het nemen van foto's verboden/beperkt is. Het museum biedt gratis een aantal speciale rondleidingen waarvoor deelnemers zich kunnen inschrijven. Gedurende deze rondleidingen, bijvoorbeeld buiten de normale openingstijden, krijgen de deelnemers een exclusieve mogelijkheid om door het museum geselecteerde kunstwerken te fotograferen. Op deze manier kan het museum controle houden over de groep en meer veiligheid garanderen. Ook geschikt voor privécollecties.

 

Toegankelijkheid

Erg geschikt voor kleinere organisaties met actieve vrijwilligers en lokaal erfgoed. Bij dit model speelt toegankelijkheid een grote rol. Waar objecten normaal achter glas staan of anderszins lastig te fotograferen zijn, spant de organisatie zich extra in om de fotografen de mogelijkheid te bieden kwalitatief goede foto's te maken.

 

Achter de schermen

Ideaal voor organisaties met ruimtes die doorgaans niet toegankelijk zijn voor het publiek en met objecten die niet altijd getoond worden, bijvoorbeeld in geval van een goed gevuld depot. In aanvulling op een van de andere modellen, organiseert de organisatie een of meer activiteiten met speciale 'achter de schermen'-rondleidingen. Tijdens de rondleidingen vertelt de organisatie over de achtergrond van de organisatie en kunnen de deelnemers kunnen van het erfgoed en de erfgoedwerking documenteren.

 

Erfgoedwandeling

Organiseer een begeleide wandeling in de stad of gemeente langs gekende en minder gekende bezienswaardigheden. De deelnemers kunnen de foto’s die ze onderweg genomen hebben nadien onder begeleiding van de organisatie uploaden.

 

Eendaagse fotozoektocht

Stel op basis van de inventaris onroerend erfgoed een eendaagse fotozoektocht samen in de regio.  De deelnemers kunnen de foto’s die ze onderweg genomen hebben nadien onder begeleiding van de organisatie uploaden.

 

Hedendaagse kunst

Vooral geschikt voor moderne kunst van vaak nog levende kunstenaars, zowel publiekelijk toegankelijk als kunstwerken in privécollecties. Bij moderne kunst zijn auteursrechten van de kunstenaar een obstakel - deze moet toestemming geven voor het fotograferen van de werken. De organisatie neemt contact op met kunstenaars in hun collectie (of hun erven) en verwerft de benodigde toestemming (ondersteund met expertise en voorbeeldbrieven vanuit de wedstrijdorganisatie). De organisatie stelt een lijst objecten vast waarvan de toestemming is verworven, en deze mogen dan gefotografeerd worden.

 

En ook

Naast bovenstaande werkvormen gericht op het brede publiek, kunnen organisaties ook op andere manieren samenwerken met Wikipedia en Wikimedia, op zowel korte als lange termijn. Daarbij wordt er gezocht naar het beste samenwerkingsmodel of een specifiek bestaand model wordt aangepast aan het profiel van de organisatie.

 

Hoe samenwerkingen met Wikimedia? (pdf)

 

Ben je geïnteresseerd?

De Vlaamse overheid organiseerde samen met PACKED vzw, FARO en Herita enkele regionale infomomenten om je op weg te helpen.

 

Tijdens de infosessies gingen we dieper in op:

  • Wiki Loves Heritage en het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed

  • Introductie tot de Wikimedia platformen

  • Waarom als erfgoedbeheerder of organisatie op Wikimedia aanwezig/actief zijn?

  • Hoe deelnemen aan Wiki Loves Heritage? Welke formats zijn er?

  • Vragen en advies op maat

(Her)bekijk de powerpointpresentatie met alle info.

 

Wil je als erfgoedorganisatie graag een activiteit in het kader van Wiki loves Heritage organiseren? Neem dan voor ondersteuning contact op via erfgoedjaar@vlaanderen.be en sam@packed.be.

Maak je deelname zichtbaar door de affiches te gebruiken (voor print en druk):

 

Label

Initiatieven voor Wiki Loves Heritage kunnen het EYCH18-label aanvragen.