Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Immaterieel cultureel erfgoed meets Wiki loves Heritage

26.07.2018
Bloemencorso Loenhout
Bloemencorso LoenhoutBloemencorso Loenhout

Zin in een uitje maar even geen inspiratie? Deze zomer vinden er opnieuw heel wat tradities, processies en stoeten plaats. Een leuk dagje weg en bovendien een ideaal moment om dit immaterieel cultureel erfgoed, kortweg ICE, te fotograferen en te verspreiden via de fotowedstrijd Wiki loves Heritage. Bovendien maak je zo ook kans op mooie erfgoedprijzen! 

Begin augustus zijn de garnaalvissers in Oostduinkerke, sinds 2013 opgenomen op de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO, live aan het werk te zien. Voor zij die op zoek zijn naar iets uniek: Oostduinkerke is de enige kustplaats op de wereld waar dit gebruik nog bestaat. 

Wie liever meer landinwaarts trekt, kan op woensdagavond 15 augustus terecht in Aarschot voor de Sint-Rochusverlichting. Dit eeuwenoud gebruik tovert Aarschot een avond lang om tot de meest feeërieke stad ter wereld.  

In de Vlaamse Ardennen, meer bepaald in Geraardsbergen, vindt op 26 augustus de Processie van Plaisance plaats. Ook deze processie kan bogen op een eeuwenoude traditie: in 1515 werden de relikwieën van de heilige Bartholomeus van Sint Martens Lierde overgebracht naar Geraardsbergen. Sindsdien vindt er jaarlijks een ommegang plaats. 

Zot van bloemen? Dan hebben we goed nieuws, want vanaf de laatste zondag van augustus tot en met de derde zondag van september rijden er weer vier bloemencorso’s uit in Vlaanderen! Je kan deze zomer bloemencorsos bewonderen in Blankenberge, Sint-Gillis-bij-Dendermonde, Loenhout en Wommelgem. Een ideale afsluiter van de zomer! 

Zin gekregen in nog meer ICE? Je vindt nog veel meer tradities en stoeten op de feestkaart van LECA, het landelijk expertisecentrum voor de cultuur van alledag.