Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Infosessies Wiki Loves Heritage

24.05.2018

Wiki Loves Heritage nodigt erfgoedbeheerders en -organisaties, erfgoedgemeenschappen en -liefhebbers, fotografen en Wikipedianen uit om samen erfgoed online te ontsluiten onder een vrije licentie. Op die manier kan iedereen de beelden gebruiken, op Wikipedia en daarbuiten, bereiken we een breed en nieuw publiek en verhogen we de bekendheid van ons erfgoed.

Met het initiatief Wiki Loves Heritage wil de Vlaamse overheid samen met Wikimedia België de online aanwezigheid en zichtbaarheid van erfgoed in Vlaanderen verhogen. Als erfgoedorganisatie kan je eigen content uploaden op Wikimedia Commons of je doet beroep op het publiek om je hierbij te helpen. De mogelijkheden zijn talrijk: van het organiseren van een schrijfsessie over de deuren openzetten voor fotografen tot het organiseren van een erfgoedwandeling. Op die manier presenteer je je erfgoed aan een breed en nieuw publiek, meesurfend op het bereik en de impact van een van de bekendste en meest gebruikte websites ter wereld. Vele erfgoedbeheerders wereldwijd werken nu al samen met Wikimedia: van de British Library tot het Tropenmuseum in Amsterdam.

Om ons initiatief kracht bij te zetten, is aan het project een fotowedstrijd gekoppeld. Met de fotowedstrijd willen we erfgoedorganisaties en -beheerders aansporen zich open te stellen voor fotografen – zowel amateurs als professionals.
Jij beslist hoe je de fotowedstrijd invult: een selectie van de collectie toegankelijk maken voor fotografen, een fotografieworkshop, een Wikipedia-schrijfsessie, een erfgoedwandeling of -zoektocht in je buurt, het vrijgeven van content, enz. Kies een formule die past bij de aard van je erfgoed of organisatie. Open de deuren gedurende de hele periode of organiseer een of meer activiteiten onder begeleiding.
 
Ben je geïnteresseerd? De Vlaamse overheid organiseert samen met PACKED vzw en FARO enkele regionale infomomenten om je op weg te helpen:

  • maandag 28 mei 2018, 14 u. - 16 u.: regio Brussel: Koning Boudewijnstichting, Brederodestraat 21, 1000 Brussel
  • woensdag 30 mei 2018, 10.00 u. - 12.00 u.: regio Brugge: Groeningemuseum (Vriendenzaal), Dijver 12, 8000 Brugge
  • vrijdag 1 juni 2018, 13.30 u. – 15.30 u.: regio Antwerpen: Rubenianum (Burckhardzaal), Kolveniersstraat 20, 2000 Antwerpen
  • maandag 4 juni 2018, 13.30 u. – 15.30 u.: regio Hasselt: Bibliotheek Hasselt Limburg, Martelarenlaan 17, 3500 Hasselt
  • maandag 11 juni 2018, 10.00 u. - 12.00 u.: regio Gent: De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent


Vooraf inschrijven is niet nodig.

Tijdens de infosessies gaan we dieper in op:

  • Wiki Loves Heritage in het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed
  • Introductie tot de Wikimedia platformen
  • Waarom als erfgoedbeheerder of organisatie op Wikimedia aanwezig/actief zijn?
  • Hoe deelnemen aan Wiki Loves Heritage? Welke formats zijn er?
  • Vragen en advies op maat


Meer weten?

Met Wiki Loves Heritage wil de Vlaamse overheid het belang van ‘open toegang’ tot erfgoed onderstrepen. We sluiten aan bij de brede internationale Open Knowledge beweging en voeren zo het Vlaamse ‘open data’ beleid uit. Door informatie en digitale content onder een vrije licentie beschikbaar te stellen, heeft iedereen vrije toegang tot de inhoud en kan die gebruikt, aangepast en verder verspreid worden voor alle mogelijke doeleinden. Die aanpak sluit aan bij een essentiële opdracht van de erfgoedsector, namelijk een zo breed mogelijke cultuurspreiding voor de lokale en internationale gemeenschap realiseren.


Met vragen kan je terecht bij de coördinator van het Europese Erfgoedjaar voor Vlaanderen: Brigitte Myle, erfgoedjaar@europeeserfgoedjaar2018.be