Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Oproep kandidaten Access City Award 2019

10.08.2018
Openluchtmuseum Bokrijk CC BY-NC-ND 2.0

De Access City Award is de Europese prijs die elk jaar uitgereikt wordt aan steden die gedreven zijn om de toegankelijkheid te verbeteren. Dit jaar zijn ook speciale prijzen voor cultureel erfgoed opgenomen.

Wilt u dat de projecten van uw stad onder de aandacht brengen? Wilt u uw ervaringen en maatregelen delen met collegagemeenten? Neem dan deel aan de Access City Award 2019!

Access City Award?

De EU Access City Award bekroont Europese steden die gedreven zijn om de toegankelijkheid voor hun bewoners en bezoekers te verbeteren en een voorbeeld vormen op het vlak van inclusie. De Award viert de gedeelde ambitie van EU-steden om een inclusief Europa te vormen waarbij alle burgers de vrijheid hebben om te wonen, te werken en te ontspannen, zonder dat ze belemmerd worden in hun mobiliteit of ervan weerhouden worden om volop mee te doen.

2018 met het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed vormt voor de Access City Award de ideale gelegenheid om twee extra prijzen weg te geven aan steden die bezig zijn om de toegankelijkheid tot hun erfgoed te verhogen. Dat komt bovenop de drie bestaande prijzen. 

De nieuwe prijs voor toegankelijkheid van erfgoed is er in twee categorieën: steden met minder dan 50.000 inwoners en steden met meer dan 50.000 inwoners. 

De Access City Award wordt georganiseerd door de Europese Commissie en het European Disability Forum. De Award is bedoeld om gemeentebesturen ertoe te bewegen hun ervaringen te delen en te zorgen voor betere toegankelijkheid voor iedereen.
 

Wie komt in aanmerking?

De Access City Award 2019 staat open voor:

  • alle steden binnen de Europese Unie met meer dan 50 000 inwoners
  • Als een land in de EU maar één stad heeft met zovel inwonders dan mogen twee of meer kleinere steden gezamenlijk meedoen. Als ze samen meer dan 50 000 inwoners hebben, mogen ze meedoen aan de Access City Award.
  • Kleinere steden met minder dan 50 000 inwoners kunnen alleen meedoen voor de twee extra prijzen voor toegankelijke cultuur.

Steden die minder dan 50 000 inwoners tellen, kunnen deelnemen aan één speciale categorie van de speciale awards voor cultureel erfgoed.

 

Hoe deelnemen?

Neem deel aan de Acces City Award 2019.

Neem deel aan de speciale awards voor cultureel erfgoed

De deadline voor applicaties is 16 september.

 

Meer weten?

Lees de brochure 

Bekijk de website