Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Topstukken

Evangelieboek met gregoriaans/polyfonie

Anoniem - Evangelieboek met gregoriaans/polyfonie
Kunstenaar:
Anoniem
Titel: 
Evangelieboek met gregoriaans/polyfonie
Jaar: 
2007
Bewaarplaats: 
Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk
Categorie: 
Artistiek
Thema: 
Muzikaal erfgoed
Deze polyfone afsluiting van een lectio met de genealogie van Christus, opgevat in Parijse organumstijl, heeft een belangrijke ijkwaarde omdat ze het muzikale bewijs levert dat de polyfonie al in de loop van de 13de eeuw in Vlaanderen ingeburgerd was.
Het werk werd gedurende lange tijd uitgevoerd, onder meer volgens liturgische voorschriften, genoteerd in het Tongerse "Liber ordinarius". In die zin heeft het werk een belangrijke waarde voor het collectieve geheugen, omdat het een jaarlijks feest betreft dat met de nodige luister werd gevierd. Het werk heeft ook een schakel- én ijkwaarde omdat het het oudst bewaarde voorbeeld van polyfonie in de Lage Landen is. Tevens informeert de compositie ons over de uitvoeringspraktijk van gregoriaans en polyfonie tijdens de kerstperiode en over de verschillende substitutietechnieken die werden gebruikt.
Op het vlak van 13de-eeuwse muzieknotatie bevat de gregoriaanse notatie bovendien tal van interessante indicaties zoals het gebruik van de voortekening en van de zogenaamde "plica" (vouwneumen). Het werk zit vervat in een evangelieboek uit de 10de-11de eeuw, dat voorzien is van een 14de-17de eeuwse boekband met zilverbeslag met een bijzondere artistieke waarde.
ca. 1300
zwarte en rode inkt op perkament