Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Topstukken

Gregoriaanse handschriften Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk

Anoniem - Gregoriaanse handschriften Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk
Kunstenaar:
Anoniem
Titel: 
Gregoriaanse handschriften Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk
Jaar: 
2007
Bewaarplaats: 
Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk
Categorie: 
Artistiek
Thema: 
Muzikaal erfgoed
De Tongerse collectie, die tot de oudste Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Nederlanden behoort, vormt een uitzonderlijke verzameling gregoriaanse handschriften.
In de eerste plaats bevatten de handschriften talrijke gezangen uit het lokale repertoire, bijvoorbeeld officies voor de H.H. Remaclus, Maternus en Servatius.
Daarnaast documenteert deze verzameling de ingrijpende liturgische hervorming van Radulphus de Rivo, geïnspireerd door de Moderne Devotie en de Congregatie van Windesheim, en is ze een belangrijke getuige van de Luikse ritus in Vlaanderen. Het "Liber ordinarius" is één van de opmerkelijkste bronnen hiervoor. De uitzonderlijke waarde van dit handschrift wordt pas duidelijk als men het vergelijkt met de soortgelijke boeken uit de kapittelkerken van Antwerpen, Anderlecht, Leuven, Maastricht en Utrecht. Daarmee vergeleken is het Tongerse boek niet alleen veel uitgebreider in omvang, maar vooral ook gedetailleerder wat betreft de uitvoeringspraxis van de gezangen. De handschriften zijn in paleografisch opzicht uiterst waardevol, aangezien ze zowel kwadraat- als hoefnagelnotatie bevatten. Hier stelt zich dus een unieke situatie voor Vlaamse gregoriaanse handschriften, omdat er doorgaans in handschriften die uit dezelfde periode dateren slechts één type notatie aanwezig is.
Ten slotte is deze collectie de enige muziekbibliotheek van een kapittelkerk die tegelijk uitgebreid, homogeen en in situ bewaard is.
1387-1450
perkament