Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Topstukken

Lilliput locomotief

Anoniem - Lilliput locomotief
Kunstenaar:
Anoniem
Titel: 
Lilliput locomotief
Jaar: 
2011
Bewaarplaats: 
s.n.
Categorie: 
Historisch
Thema: 
Industriële archeologie
Deze smalspoor-stoomlocomotief met tender werd in 1935 gebouwd door Les ateliers Métallurgiques te Nijvel. Deze ‘demonstratielocomotief’ werd gebouwd naar het model van de stoomlocs van het type 1 van de NMBS. Het was een van de vier locomotieven die de bezoekers door het tentoonstellingspark van de wereldtentoonstelling te Brussel (1935) voerden. Enkel deze locomotief werd bewaard. De overige locomotieven werden tijdens WO II naar Duitsland gebracht.
Als laatste overgebleven locomotief gaat het om een zeldzaam stuk industrieel erfgoed. De locomotief heeft door zijn rechtstreekse band met de Wereldtentoonstelling van 1935, met de Belgische locomotiefproductie van de eerste helft van de 20ste eeuw en door zijn band met het smalspoorwegbedrijf ‘Frateur’ te Boom, duidelijk een bijzondere waarde voor het collectieve geheugen.
In de mate dat deze locomotief een van de weinige historische expolocomotieven is die uit die periode bewaard is gebleven, heeft deze locomotief ook een ‘ijkwaarde’ en schakelwaarde. Omdat er slechts een van de stoomlocs ‘type 1’ van de NMBS bewaard bleef is er ook ten aanzien van deze 1/1 productie sprake van een belangrijke schakelwaarde.
6-assige stoomlocomotief met 4-assige tender voor smalspoor 60 cm