Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Topstukken

Mariaretabel met op zijluiken leven van H. Laurentius

Anoniem - Mariaretabel met op zijluiken leven van H. Laurentius
Kunstenaar:
Anoniem
Titel: 
Mariaretabel met op zijluiken leven van H. Laurentius
Jaar: 
2015
Bewaarplaats: 
Sint-Laurentiuskerk
Categorie: 
Artistiek
Thema: 
Beeldende kunst 16de eeuw - Beeldhouwkunst
De ongewone iconografische combinatie van het Maria met de Laurentiuslegende, is het resultaat van een assemblage uit het begin van de twintigste eeuw. Het Mariaretabel uit de Kapel van Velthoven te Bocholt werd toen samengevoegd met vijf schilderijen uit het Laurentiusretabel uit dezelfde kerk, alsook een neogotische predella.
De volledige weergave van de Boom van Jesse is zeldzaam.
Het kunstwerk is als type een echt Antwerps retabel met een eenvoudige indeling en accent op de verticaliteit. Verscheidene beeldjes zijn gemerkt met de Antwerpse handjes. Op de rugzijde van de bak bevat het originele dwarsstuk het merk van de twee handjes en de burcht. Dendrochronologisch onderzoek van de sculpturen in de kast wees uit dat de veldatum van het hout na 1517 moet worden gesitueerd, wat betekent dat het retabel omstreeks 1525 kan zijn vervaardigd. De aanwezigheid van merktekens en het onderzoek verlenen aan dit retabel een grote ijkwaarde.
De schakelfunctie blijkt uit de relatie met andere kunstwerken. De geschilderde luiken herinneren aan De legende van Sint-Rombout van Colijn de Coter en zijn atelier en aan het retabel van Orsoy (1500-1510). De marteltaferelen zien we ook terug in het Retabel van de HH. Crispinus en Crispinianus van Passchier Borreman in de Sint-Waldetrudiskerk te Herentals en het Retabel van de H. Quirinus van Jan van Velthoven in de Sint-Pieter en Pauluskerk te Loenhout.
ca. 1525
eik, olieverf, gepolychromeerd
320 x 80 cm