Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Topstukken

Modus legendi abbreviaturas in utroque jure

Anoniem - Modus legendi abbreviaturas in utroque jure
Kunstenaar:
Anoniem
Titel: 
Modus legendi abbreviaturas in utroque jure
Jaar: 
2009
Bewaarplaats: 
s.n.
Categorie: 
Cultuurhistorisch
Thema: 
Collectio Academica Antiqua
Het anonieme werk 'Modus legendi abbreviatus in utroque jure' ontstond in de eerste decennia van de 15de eeuw, vermoedelijk in Duitsland.
Het was bedoeld als een handleiding voor de beginnende studenten in de beide rechten. Het kende talloze drukken, zowel als afzonderlijke uitgave als in verzamelwerken (zoals in dit geval). Het bleek een bijzonder handboek en praktisch werkinstrument en had dan ook een groot succes, uiteraard ook bij de Leuvense rechtstudenten. Het kende talloze edities.
Deze druk uit 1483 van Jan van Westfalen is de oudste gekende druk van dit werk in Leuven en als dusdanig uniek binnen de Vlaamse gemeenschap. Uniek ten opzichte van andere gekende exemplaren zijn de talrijke eigentijdse marginalia in het Latijn. Ingebonden met twee andere rechtstraktaten geeft het als geheel een goed beeld van de boeken die men beschouwde als basisliteratuur aan de rechtsfaculteit en is het convoluut een getuige van het rechtsonderwijs in de 15de eeuw. Daarnaast bevat dit boek zijn originele band.
Leuven, Jan van Westfalen, ca. 1483
Dit boek bevat een lange inleiding met o.m. een encyclopedisch overzicht van de bronnen van het recht, gevolgd door een alfabetische lijst met afkortingen en hun oplossing en ten slotte ook een repertorium van de titels der verschillende wetboeken van het Romeinse en het canonieke recht.
Het boek bevat zijn originele band. Het bestaat uit twee houten platten, waarover een halve varkensleren band is aangebracht. De band is voorzien van blindstempeling met bloemmotieven, ruiten en cirkels, in een lijstwerk van rollijnen. Daarnaast zijn er resten van sloten en zijn er sporen van doppen voor- en achteraan, van pootjes en van een kettingklamp.