Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Topstukken

Mule Jenny

Anoniem - Mule Jenny
Kunstenaar:
Anoniem
Titel: 
Mule Jenny
Jaar: 
2009
Bewaarplaats: 
Museum over Industrie, Arbeid en Textiel (MIAT)
Categorie: 
Cultuurhistorisch
Thema: 
Industriële archeologie
De "Mule Jenny" is uniek in Europees perspectief en symbool voor de take-off van de industrialisatie en van de moderne textielindustrie in Vlaanderen. Ze vormde een keerpunt in de ontwikkeling van de textielnijverheid (ijkwaarde). Als belangrijkste relict van de opstart van de mechanisatie van de katoenspinnerij vervult ze een hoge schakelfunctie. De "Mule Jenny" is onlosmakelijk verbonden met de figuur van Lieven Bauwens, pionier van de moderne textielnijverheid in Vlaanderen (collectief geheugen).
halfautomatische spinmachine
afmetingen: hoogte 1,65 m - breedte 2,7 m - diepte 2,9 m
Eikenhouten frame met bewegende onderdelen in giet- of smeedijzer, respectievelijk koper (messing), gebruikt om katoengarens te spinnen. Vermoedelijk een prototype of laboratoriummachine, herhaaldelijk aangepast, volgens de principes van William Kelly en door Lieven Bauwens en zijn Engelse medewerker, James Farrar, verder ontwikkeld.
De ouderdomssporen (slijtage, patine) en de vormgeving van de houten en metalen onderdelen kunnen wijzen op een vroege datering (ca. 1800), misschien zelfs op een originele ‘mule’, overgesmokkeld door Lieven Bauwens tussen 1798 en 1800.