Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Topstukken

Torenretabel met taferelen uit het leven van Christus

Anoniem - Torenretabel met taferelen uit het leven van Christus
Kunstenaar:
Anoniem
Titel: 
Torenretabel met taferelen uit het leven van Christus
Jaar: 
2009
Bewaarplaats: 
Museum Mayer van den Bergh
Categorie: 
Artistiek
Thema: 
Vlaamse Primitieven
Het kunsttype van het 'torenretabel' was in de 14de en 15de eeuw in de Zuidelijke Nederlanden ver verspreid. Nu zijn er wereldwijd slechts nog enkele voorbeelden van bewaard gebleven. Dit Antwerpse exemplaar verkeert bovendien in goede staat en is van hoge schilderkundige en ook edelsmeedkundige kwaliteit. Uit verschillende schilderijen waarop dit soort torenretabels staan afgebeeld, kan worden afgeleid dat in het midden van het Antwerpse retabel waarschijnlijk een Mariabeeldje heeft gestaan. Dit retabel heeft vermoedelijk als altaarstuk gefunctioneerd.
Op stilistische gronden wordt de kunstenaar in de omgeving van de Meester van het Narbonne Parament, Jaquemart de Hesdin en André Beauneveu geplaatst. Het werk kenmerkt zich door het pre-Eyckiaanse realisme in de Zuidelijke Nederlanden: soliede figuren die energieke, natuurlijke poses aannemen en een vloeiende plooienval van de kledij die dicht tegen het lichaam aansluit. Ook de decoratieve motieven - gestileerde florale motieven, vogels, een banderol, een ster en de aureolen van sommige figuren - die in de gouden achtergrond werden gedrukt, zijn karakteristiek voor de pre-Eyckiaanse kunst.
Passend in de aandacht voor een grotere ruimtebeleving in de kunst aan het einde van de veertiende eeuw, streeft ook deze kunstenaar naar een optimaal gebruik van de ruimte binnen het architecturale kader. Om dit te bereiken wijkt hij veelvuldig van bestaande compositieschema's af, wat tot vernieuwende composities en vernieuwingen in de iconografie leidt.
ca. 1400
olieverf op paneel