Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Topstukken

verzameling met archief en documentatie van en over pater Damiaan

Titel: 
verzameling met archief en documentatie van en over pater Damiaan
Jaar: 
2013
Bewaarplaats: 
s.n.
Categorie: 
Cultuurhistorisch
Thema: 
Damiaanarchief
Jozef De Veuster, alias pater Damiaan (1840-1889), was al tijdens zijn leven een legende. Zijn keuze voor het melaatseneiland Molokai in 1873 werd wereldnieuws. Ook de jaren daarop haalde hij regelmatig de pers, zeker toen in 1886 bekend werd dat hij zelf door melaatsheid werd getroffen. Na zijn dood kwam een stroom van publicaties en zelfs films op gang, die tot vandaag aanhoudt. In 2009 werd hij heilig verklaard.
Aangezien de Paters van de Heilige Harten van Jezus en Maria (de religieuze congregatie waartoe Damiaan behoorde) ernaar streefden zoveel mogelijk documentatie over Damiaan te verzamelen, overstijgt het archief ruim de figuur alleen van de missionaris.
Dit archief brengt alle aspecten van het leven van deze bijzondere persoon naar boven en biedt bovendien door zijn volledigheid een unieke verzameling (zeldzaamheid). Als herinnering aan de H. Damiaan (zijn missiewerk en het proces tot heiligverklaring) in het bijzonder en aan het missiewerk in het algemeen is dit archief onmisbaar (collectief geheugen).
De kunstwerken van Edward Clifford getuigen niet alleen van een hoge artistieke kwaliteit, maar zijn tevens hét iconografische beeld dat we van pater Damiaan hebben (collectief geheugen);
Een eerste deel bevat archiefstukken die rechtstreeks verband houden met de figuur Damiaan en zijn verblijf op Hawaï en Molokai (1863 - 1889). Ze bevatten personalia, brieven van en aan Damiaan, boekhoudkundige stukken, foto’s en persknipsels van tijdens zijn leven.
Verder bevat dit archief kunstwerken van Edward Clifford, een Engelse kunstenaar (1844 – 1907), die pater Damiaan ontmoette in de leprozenkolonie van Kalaupapa.