Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Publicaties

Folder met richtlijnen voor bewaarnemers van kunstwerken uit de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap

Musea en openbare instellingen kunnen kunstwerken uit de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap in bewaring nemen. De folder Collectie van de Vlaamse Gemeenschap (PDF) geeft een woordje uitleg bij alle voorwaarden voor een bewaargeving (aanvraag, verzekeringsplicht, wat te doen bij schade). En de bewaarnemer krijgt een aantal richtlijnen mee voor het bewaren van de kunstwerken in optimale omstandigheden.


Aankoopcatalogen

Kunsten en Erfgoed heeft in het verleden aanwinstencatalogi uitgegeven.

Collectie Vlaamse Gemeenschap. Aanwinsten 2002 - 2006

De catalogus ‘Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Aanwinsten 2002-2006’ biedt een overzicht van de kunstwerken die de Vlaamse overheid in deze periode aankocht, en is een instrument voor iedereen die beroepshalve met kunst uit de collectie van de Vlaamse overheid te maken krijgt.

Deze editie bevat een interessant artikel over het aankoopbeleid van de Vlaamse overheid en het topstukken- en sleutelwerkenbeleid.

Collectie Vlaamse Gemeenschap. Aanwinsten 1999 - 2001

Deze aanwinstencatalogus van de collectie van de Vlaamse Gemeenschap is een omvangrijk, meertalig boek. Het werk bevat beeldmateriaal, identificatiegegevens, een beknopt tentoonstellingsparcours per kunstenaar (tot 2003), een kritische tekst van de hand van Koen Brams en Dirk Pültau en opstelbeschrijvingen voor een deel van de aangekochte werken.

Collectie Vlaamse Gemeenschap. Aanwinsten 1996-1998

De catalogus ‘Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Aanwinsten 1996-1998’ biedt een overzicht van de kunstwerken die de Vlaamse overheid aankocht in deze periode.


Cahiers ‘Met nieuwsgierige blik’

Om het debat rond collectievorming en aankoopbeleid in de kunsten- en erfgoedsector onder de aandacht te houden, publiceerden het agentschap Kunsten en Erfgoed, FARO en BAM de publicatie Met nieuwsgierige blik – collectievorming en aankoopbeleid in Vlaanderen.

Auteur Paul Depondt nam voor de publicatie van al deze specialisten terzake diepte-interviews af, die hij verwerkte tot acht artikels. Het boek werd vormgegeven door Jurgen Persijn.

Over collecties 1 (2010)

Tijdens het voorjaar van 2010 organiseerden Kunsten en Erfgoed en de steunpunten BAM en FARO een lezingenreeks over collectievorming en aankoopbeleid. Het cahier 'Over collecties' bevat de verslagen van de lezingenreeks (of essays geschreven naar aanleiding van een lezing) en vormt een boeiende aanvulling bij de bovengenoemde publicatie.

Over collecties 2 (2011)

In 2011 organiseerden Kunsten en Erfgoed en de steunpunten BAM en FARO een tweede lezingenreeks rond collectievorming en aankoopbeleid. Verschillende vertegenwoordigers van zowel Vlaamse, Waalse, federale en buitenlandse collectiebeherende instellingen kwamen hun visie geven over het thema. Naast vertegenwoordigers van publieke instellingen kwamen ook vertegenwoordigers van private instellingen of collecties aan bod. Net zoals bij de eerste lezingenreeks bundelden we de verslagen van deze lezingen in een cahier.