Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Het Lijsternest

Het Lijsternest: Streuvelshuis & schrijversresidentie

Het Lijsternest is de naam van het huis dat schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) in 1905 liet bouwen. Streuvels zette zijn vriendenkring van kunstenaars en ontwerpers in om zijn huis in te richten. Creatieve stijlelementen van broer en zoon Lateur, art-decomeubelen van De Coene en kunstwerken van Saverys, Permeke, Van de Woestijne en Minne versterken de unieke historische waarde.

De publiekstrekker blijft echter het adembenemende zicht vanuit het muurbrede raam aan zijn schrijftafel dat uitkijkt over een beschermd landschap. Na een grondige renovatie kent Het Lijsternest sinds 2014 een dubbele functie: van april tot september te bezoeken door publiek, van oktober tot maart verblijf voor hedendaagse literaire auteurs die er zich laten inspireren voor eigen werk.

De recente restauratie en herinrichting bracht het uitzicht van Het Lijsternest terug naar dat van het jaar van Streuvels overlijden, waardoor het de sfeer uitademt alsof hij elk moment opnieuw kan binnenwandelen.

Je ontdekt er alles over deze beroemde schrijver dankzij de rondleiding op een interactieve computerapp. met filmpjes, fotomateriaal en vaak verrassende verhalen achter alledaagse objecten of kunstwerken. We hebben ook een filmzaaltje, een leuke quiztafel en een leeshoek waar je urenlang boeken van en over Streuvels kan lezen.

Voor scholen is educatieve omkadering mogelijk en ook groepen kunnen een uitgebreide gegidste rondleiding boeken. Je kan picknicken in de tuin of in de ingerichte schuur. Het wandelnetwerk ‘Land van Streuvels’ biedt wandelplezier voor het hele gezin.

De zogeheten ‘Literaire Lus’, een fietstocht langs de schrijvershuizen in de Leiestreek van ruim 40 km tussen Het Lijsternest, het André Demedtshuis te Wielsbeke en het René De Clercqmuseum te Deerlijk garandeert een dagje fietsplezier. Voor de echte wielerfanaten is er onderweg de mythische klim langs de Tiegemberg waarmee Rik Van Steenbergen zijn derde titel behaalde op het WK Wielrennen in 1957.

Algemene info en reservatie

Openingstijden

Maandag & dinsdag – Gesloten

Woensdag t.e.m. Zondag 11:00u - 12:30u // 13:00u - 17:00u

Publieksseizoen van april tot oktober

‘s Middags is enkel het museumgedeelte gesloten, de tuin met picknickmeubels en recreatieve ruimte met leeshoek blijven open. Ideaal voor middagpauze tussen het fietsen of wandelen in het Land van Streuvels.

Prijzen

Individueel bezoek inclusief digitale, interactieve rondleiding : 3 euro/persoon

Individueel bezoek inclusief digitale, interactieve rondleiding voor groepen vanaf 15 betalende bezoekers die zich samen aan de kassa aandienen : 2 euro/persoon

Gratis toegang voor jongeren onder de 18, leraren en studenten (gebruik tablet voor digitale interactieve rondleiding inbegrepen)

Bezoek met gids

Je kan Het Lijsternest ook bezoeken met een gids, en dit zowel binnen als buiten de vaste openingstijden. Het maximum aantal deelnemers per gids is 18. Grotere groepen kunnen meerdere gidsen boeken. Boek je gegidste rondleiding minstens 2 weken vooraf.

Je kan de gids van Het Lijsternest ook de volledige wandeltoer laten begeleiden via www.gidsenplus.be

Groepen kunnen gebruik maken van de interactieve digitale rondleiding op IPad die inbegrepen is in de toegangsprijs. Ook het filmzaaltje, de quiztafel of leeshoek zijn inbegrepen in de prijs.

Groepen kunnen gratis gebruik maken van de comfortabel ingerichte schuur om een eigen lunchpakket op te eten. Dit is gratis maar wel vooraf te reserveren.

Bij mooi weer kan je picknicken in de tuin met zicht op beschermd landschap.

Educatieve omkadering voor schoolgroepen op aanvraag. Houd onze website in de gaten voor deelname aan bescheiden literaire activiteiten en lezingen.

Voor de reservatie van een gids geef je de onderstaande info door via lijsternest@vlaanderen.be

  • gewenste datum en geschatte aankomsttijd
  • gewenst aantal gidsen ( 18 personen per gids):
  • naam, telefoon en emailadres van de contactpersoon
  • rijksregisternr. van de contactpersoon en/of ondernemingsnummer van de organisatie

Contactgegevens 

Stijn Streuvelsstraat 25
8570 Ingooigem (Anzegem)
www.streuvelshuis.be
T +32 (0)56 77 72 14 
lijsternest@vlaanderen.be